Jak wybrać najlepszą książkę dla początkujących kucharzy?

2023-04-17
Jak wybrać najlepszą książkę dla początkujących kucharzy?

Popularność programów kulinarnych zachęca, żeby spróbować własnych sił. Znaleźć przepis, skompletować składniki, pochwalić się efektami. Aby każda kulinarna próba była udana i wyjątkowa przyda się książka kucharska. Podpowie, pomoże, a z czasem doprowadzi do mistrzostwa w kuchni. Jednak jak odnaleźć się wśród kulinarnych publikacji?

Dlaczego warto zainwestować w książkę kucharską?

Kupowanie książki kucharskiej w dobie Internetu, blogów kulinarnych, kont o jedzeniu na Instagramie, wydaje się zaskakujące. Może wydawać się nawet przeżytkiem, lecz nic bardziej mylnego! Jeżeli coś pomaga w nauce gotowania, to właśnie książka kucharska. Blogi mogą zniknąć, nie być aktualizowane, mogą być nieuporządkowane i sprawiać trudności w wyszukiwaniu przepisów. Poza tym często są pisane przez amatorów, którzy nawet gdy potrafią gotować, niekoniecznie w prosty sposób przekazują wiedzę. Możesz obserwować wiele blogów i nadal nie umieć przygotować obiadu, a możesz mieć jedną książkę i nauczyć się tego, co niezbędne. Jednak istotne jest dobranie poradnika kulinarnego do swoich potrzeb. Jeżeli dopiero poznajesz sprzęty kuchenne, książka o nowoczesnej kuchni francuskiej nie będzie najlepszym wyborem.

Uporządkowanie wiedzy kulinarnej

Książka kulinarna dla początkujących ułatwia uporządkowanie wiedzy kulinarnej. Podział na rozdziały, podrozdziały, tematykę (dania główne, desery, śniadania) ułatwiają zapoznawanie się z przepisami kulinarnymi oraz zasadami zdrowego odżywiania. Dodatkowo zawierają opisy technik kulinarnych, które pomagają w osiąganiu oczekiwanych rezultatów. Często jedna książka może zastąpić kilka blogów kulinarnych. Potrzebna wiedza jest zebrana w jednym miejscu, nie trzeba odrywać się od przygotowania posiłku, żeby szukać podpowiedzi w Google.

Sklasyfikowanie przepisów

Dodawanie przepisów do ulubionych w zakładkach internetowych oznacza najczęściej bałagan i zapomnienie o nich. Najlepsza książka kulinarna dla początkujących stanowi jednocześnie zbiór łatwych przepisów na każdy posiłek w ciągu dnia. Coraz częściej pojawiają się również poradniki, które posiadają puste strony na końcu, na których można dopisywać samodzielnie ciekawe przepisy. Książka kulinarna daje poczucie prawdziwego rozwoju w kuchni. Trudniej także stracić jej zawartość, w przeciwieństwie do przepisów zapisywanych na komputerze.

Praktyczne wskazówki

W książkach dla początkujących znajduje się wiele praktycznych wskazówek dla amatorów. Jeśli książka jest napisana przez kucharza lub kucharkę z doświadczeniem, porady mogą okazać się bardzo cenne przy samodzielnym gotowaniu. Porady internetowe mają swoją wartość, lecz nie zawsze są sprawdzone. Poradnik przygotowany z myślą o amatorach będzie zawierał wiedzę dostosowaną do potrzeb nawet tych osób, które dopiero uczą się gotować jajka na twardo.

Wygoda użytkowania

Położenie przed sobą książki podczas gotowania może być praktyczniejsze, niż telefonu z wyświetlonym przepisem. Telefon może wyłączyć się, ekran wygasić, jest mniejszy, łatwo go pobrudzić. Książkę wystarczy położyć w widocznym miejscu. Interesujące przepisy można zaznaczyć i łatwo do nich wracać, bez konieczności używania Internetu oraz przeszukiwania stron.

Obecnie na rynku, zarówno w księgarniach stacjonarnych, jak i internetowych znajduje się wiele poradników kulinarnych. Oferta dla początkujących jest bardzo różnorodna od porad, jak przygotować kanapki, przez vademecum gotowania, opowieści z gotowaniem w tle, kuchnie z różnych stron świata dla amatorów. Książki dla kucharzy to możliwość zadbania o swój stół, żołądek, zdrowe podejście do tego, co znajduje się na talerzu.

Co powinna zawierać dobra książka kucharska dla początkujących?

Nawet początkujący mają różne stopnie umiejętności. Możesz przypalać jajecznice, a możesz już znać się na prostych potrawach. Dobra książka kucharska bierze pod uwagę, że kuchnia to dla niektórych miejsce pełne tajemnic. Poza przepisami powinna zawierać elementy ułatwiające poruszanie się w kuchni.

Objaśnienia miar i wag

Przede wszystkim powinna zawierać informacje dotyczące miar, wag, objętości potrzebnych do przygotowania potraw. Zarówno prostych, jak i bardziej skomplikowanych. Początkujący kucharze nie czują się pewnie bez dokładnie podanej ilości składników, jakie mają użyć. Świetnie sprawdzają się książki, które zawierają tabelki przedstawiające ile gramów danego produktu, mieści się w łyżeczkach, łyżkach, szklankach. Nie każdy początkujący posiada w swojej kuchni wagę do odmierzania produktów. Poza podstawowymi produktami (mąka, cukier, drożdże) poradnik kulinarny powinien zawierać także inne, mniej popularne produkty. Łatwe odszukiwanie gramatury usprawnia gotowanie potraw i zachęca do wykorzystywania kolejnych przepisów.

Tabelki kaloryczne

Istotnym elementem książki kucharskiej dla początkujących są również tabelki kaloryczne. Ułatwiają określenie kaloryczności posiłku, uczą komponowania składników. Przydadzą się wszystkim, którzy naukę gotowania chcą połączyć z wdrożeniem zdrowego odżywiania. W dobrze opracowanej książce tabelki kaloryczne będą połączone z propozycjami łączenia składników. Daje to wiedzę o prawidłowym parowaniu produktów, w celu uzyskania równowagi kalorycznej. Nawet jeśli nie wykorzystasz tej wiedzy, dla początkującego kucharza będzie to interesująca ciekawostka.

Porady i ciekawostki dla początkujących

Gotowanie to nie tylko przepisy, to również sposób przygotowania potraw. W książce kucharskiej powinny znajdować się praktyczne porady dotyczące przygotowywania potraw, jak również pojedynczych produktów. Dodatkowe rady przy przepisach dotyczące m.in. gotowania wody na makaron, ugotowania miększego ryżu, wyrastania ciasta, będą atutem dla początkujących. Osoby doświadczone znają kuchenne triki dzięki praktyce, początkujący kucharz musi się ich nauczyć. Poradnik powinien maksymalnie ułatwić gotowanie oraz nim zainteresować. Atutem mogą być kulinarne ciekawostki, np. dotyczące sposobu podawania dań, dobierania dodatków lub nowinki kuchenne z innych krajów.

Oznaczenia trudności przepisów

Książka kucharska dla początkujących powinna mieć oznaczony stopień trudności przepisów, np. gwiazdkami, oraz czas ich przygotowania. Początkujący powinni móc ocenić, na jaki przepis są gotowi. Łatwa receptura to często mniej składników i mniejszy koszt potrawy, co jest istotne podczas robienia zakupów. Jasne oznaczenie sprawia też, że nie zaczyna się przygotowania potrawy, która w trakcie okazuje się skomplikowana i zniechęca do dalszych prób.

Precyzyjny opis czynności

Książka dla początkujących jest przeznaczona dla… początkujących! Przepis krok po kroku powinien opisywać kolejne czynności do wykonania. Dotyczy to zagotowywania wody, przygotowania garnków bądź innych sprzętów, sposobu krojenia warzyw. W wersji dla początkujących przepis nie powinien pozostawiać miejsca na domysły oraz przekonanie, że osoba gotująca będzie wiedziała, jak postąpić. Korzystniejsze dla gotujących są książki, w których przepis zakłada, że kucharz nic nie wie o kulinariach.

Zdjęcia potraw

Fotografie powinny być integralnymi elementami przepisów. Sam tekst powoduje znużenie, nie zachęci adepta gotowania do przygotowania posiłków. Ładne, ciekawe zdjęcie zainteresuje do poznania przepisu i zdrowego odżywiania proponowanego w książce. Zdjęcia pozwalają na szybsze wybranie dania do przygotowania. Szczególnie istotne są w książkach o przygotowywaniu śniadań. Pokazane zdjęcia przedstawiają nietypowe sposoby podania jedzenia np. zwierzątka z pieczywa. To zmienia typowy posiłek w ekscytujące wydarzenie.

Jakie są najlepsze książki dla początkujących kucharzy?

Istnieje wiele opcji książki kucharskiej dla początkujących kucharzy, jak np. Cuda w kuchni Katarzyny Bosackiej czy Kuchnia na pełnej petardzie Patryka Galewskiego. Każdy ma inne umiejętności, potrzeby oraz chce gotować coś innego. Z pewnością dobra książka jest napisana prostym językiem oraz zawiera łatwe przepisy, które nie będą bardzo czasochłonne. Ma zachęcać do rozwijania umiejętności i znajdowania zadowolenia z samodzielnego gotowania. Przepisy w niej zawarte powinny brać pod uwagę dostępność i sezonowość składników na danym rynku. Poradnik powinien ułatwić zastosowanie zasad zdrowego odżywiania w codziennych posiłkach, wyjaśnić czym ono jest i jaki ma wpływ na człowieka. Istotne jest też czy książka zwraca uwagę na jakość wybieranych produktów oraz przedstawia zamienniki, np. mięsa, dla osób chcących wprowadzić do diety więcej produktów roślinnych. Dodatkowo ma objaśniać terminologię kuchenną i proponuje sposoby serwowania lub pakowania potraw. Dzięki najlepszym książkom dla początkujących kucharzy można nie tylko lepiej jeść, lecz zmienić swój styl życia.

Jakie rodzaje kuchni powinny być opisane w książce kucharskiej dla początkujących?

Książka dla początkujących może opisywać każdy rodzaj kuchni. Jedynym warunkiem jest, aby robiła to w sposób przystępny. Dostępne są książki, które prowadzą przez przepisy i zagadnienia kuchni zagranicznych w jasny, prosty sposób. Korzystne jest opisanie jednego rodzaju kuchni, skupieniu się na przepisach dotyczących konkretnych dań. Początkujący kucharz nie jest w stanie od razu nauczyć się wielu zagadnień, a nadmiar przepisów może być przytłaczający. Lepiej, zamiast nadmiaru wskazać jak zdrowo odżywiać się, komponując posiłki, jak wykorzystywać sezonowe produkty do przepisów zawartych w książce. Jest to szczególnie polecane, osobom zaczynającym bez wcześniejszych doświadczeń.

Osoby, które już je nabyły i chcą rozwinąć umiejętności oraz poznać inne kuchnie mogą skorzystać z książek kulinarnych opisujących gotowanie albo zawierających przepisy na dania z całego świata. Świetnie sprawdzi się kuchnia włoska, tajska, czeska. Można wśród nich znaleźć szybkie, proste posiłki do urozmaicania codziennego jadłospisu. Obecnie książki kucharskie niezależnie od kuchni potrafią być dostosowane do poziomu umiejętności użytkowników. Nie ma powodu, aby początkujące osoby, nie mogły spróbować swoich sił w innych rodzajach kuchni niż polska czy w innych daniach, niż kanapki lub proste zupy. Należy jednak dobierać je zawsze do swoich upodobań. Kupowanie nawet najlepszych książek, z daniami i składnikami, których się nie lubi, będzie stratą czasu oraz pieniędzy.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2023
Polecane
Cuda w kuchni (wersja z autografem)
Cena regularna49,99 zł29,99 złNajniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki29,99 zł
Kuchnia na pełnej petardzie
Cena regularna46,99 zł32,89 złNajniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki23,49 zł
MasterChef Junior (ósma edycja)
Cena regularna54,99 zł44,99 złNajniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki44,99 zł
pixel